Kerkelijk werker Bram Dijkstra: ‘Mijn communicatiehart gaat altijd kloppen rond Kerst’

Wat moet je als kerk of als individuele kerkganger op Facebook delen over Kerst? Dat er volgende week een extra kerk- of zangdienst met Kerst is, of valt er nog meer uit de kast te halen? Kerkelijk werker, schrijver, spreker en ontwerper Bram Dijkstra heeft ideeën genoeg, maar het ontbreekt hem aan tijd om ze uit te voeren. Met Kerk & Communicatie deelt hij een aantal goede suggesties.

Tip 1: Gebruik voor elke adventsweek een nieuwe Facebookomslag
“Ik denk bijvoorbeeld aan een omslagfoto die je elke week kunt aanpassen”, zegt Bram. Iedere week komt er dan een kaars en een tekst extra op de afbeelding te staan totdat het Kerst is. “Die afbeelding kan je aanbieden via je kerkpagina. Gemeenteleden kunnen ze dan zelf uploaden en via hun eigen account delen.”

Tip 2: Maak een Facebook-, Twitter-, Instagram- of WhatsAppadventskalender
Bram vervolgt: “Op diezelfde voet zat ik ook te denken aan een wat uitgebreidere adventskalender voor Facebook, Twitter, Instagram of WhatsApp, waarbij je 24 dagen langs steeds iets deelt wat inspirerend is. Je gemeenteleden kunnen dan zelf ook dingen aanleveren. Dat lijkt me heel gaaf voor volgend jaar.”

Tip 3: Koppel nieuwe beelden aan het oude Kerstverhaal
“Laat kwam ik een citaat tegen van Winnie de Poeh over het eten van honing. Dat citaat was: ‘Honing eten vind ik fijn, maar er is een moment vlak voordat je de honing gaat eten en dat is misschien nog wel fijner’. Ik vond dat heel mooi. Als ik dat in deze tijd voor ogen krijg, denk ik: ‘oh, maar dat gaat over Advent!’. Ik maakte daar een plaatje van en deelde dat op social media. Volgens de statistieken is dat bericht op Twitter door 1.600 mensen gezien. Dat is vier keer meer dan ik op een zondagmorgen bereik.”

Een ander voorbeeld dat hij dit jaar zelf al heeft gebruikt, is het beeld van de man die kleurenblind was. Bram: “Die kreeg een nieuwe bril, waardoor hij niet meer kleurenblind was. Je kunt de wereld zien zoals hij echt is. Dat is Advent voor mij. Ik probeer altijd nieuwe beelden aan het oude verhaal te koppelen.”

Tip 4: Deel iets vanuit je hart
Het valt Bram op dat mensen het vaak lastig vinden om zelf woorden en beelden te geven aan hun eigen gevoel bij Kerst. “Het blijft spannend om dat te delen met je Facebookvrienden. Op een verjaardagsfeestje begin je ook niet gelijk met: ‘Ach, ik ben toch zo blij met de Heere Jezus!”

Wat kan je dan wel doen? Bram: “Het begint al bij het bewustzijn. Dat je eens probeert om iets te delen waar het kerstfeest jou persoonlijk raakt. Dan kan op allerlei manieren zijn. Het hoeft helemaal geen mooi of moralistisch verhaaltje te zijn. Je kunt ook zeggen dat je genoten hebt van het samenzijn of dat een lied je raakte. Ik heb dat zelf weleens meegemaakt. Ik deelde toen de tekst op Facebook van een lied dat bij mij binnenkwam en dat deed andere mensen ook wat, ook al waren ze niet gelovig. Maar dat moet je wel durven.”

Tip 5: Til de opmaak van posters naar een hoger niveau
“Je ziet veel posters die in Word of Paint zijn opgemaakt, maar je hebt tegenwoordig zoveel mooie en goede alternatieven op internet. Op de website Canva.com bijvoorbeeld. Dat is een website waar je heel veel mooie dingen kunt maken, zonder dat je vormgeeftalenten hoeft te hebben.

Tip 6: Schrijf wervende teksten voor activiteiten en diensten
Hoe kondig je nou op een originele manier op social media aan dat er volgende week een kerk- of samenzangdienst is? Bram heeft hiervoor een aantal suggesties gedaan. Hierbij voegt hij nog wel toe: “Het ene is niet per se beter dan het andere, maar een frisse benadering kan soms weleens helpen”.

Standaardtekst:
“De Ontmoetingskerk nodigt je van harte uit voor de kerstdienst op eerste kerstdag!
Wij zullen samen de kerstliederen ten gehore brengen samen met een prachtig koor.”

Alternatief 1:
“Uit volle borst alle bekende kerstliederen zingen? Met hulp van een prachtig koor? Dan ben je op eerste kerstdag aan het juiste adres in de Ontmoetingskerk.”

Alternatief 2:
“Van ‘Midden in de winternacht’ tot ‘Komt allen tezamen’ – we zingen ze allemaal op eerste kerstdag in de Ontmoetingskerk. Samen in de kerk, onder begeleiding van een prachtig koor. Welkom!”

Alternatief 3:
“Bij kerst vieren we dat Jezus geboren is. En hoe kan dat beter dan door samen te zijn en samen te zingen? Op eerste kerstdag ben je dan ook van harte welkom in de Ontmoetingskerk.”

door Lisa Petersen