Dominicaan Magielse droomt van een online gemeenschap

Dominicanen maken veel gebruik van social media om het evangelie te verkondigen. De Nederlandse Michael-Dominique Magielse werkt tijdelijk op het hoofdkwartier van deze religieuze orde binnen de Rooms-Katholieke Kerk in Rome en legt uit waarom en hoe ze dat doen.

“Aan het einde van Mattheüs evangelie lees je dat Jezus zijn leerlingen de wereld instuurt om het evangelie te verkondigen. Overal waar mensen zijn.” De dominicaan merkt op: “Vandaag de dag zijn mensen actief op internet. Daarom zijn we ook aanwezig op het internet om de blijde boodschap van Jezus uit te dragen”, zegt Magielse onder het genot van een Italiaanse cappuccino.”

Blijde boodschap
Jarenlang werkte Magielse zelf als journalist voor de media: NOS, Zembla en RTV Utrecht, totdat hij het als zijn roeping voelde om priester te worden. Een hele grote verandering, maar ook als priester in opleiding doet Magielse nog steeds veel met media. Het is zijn droom om met behulp van deze media meer mensen te bereiken. Hij is ervan overtuigd dat het digitale tijdperk volop kansen biedt bij evangelisatie.

De stichter van hun orde, Dominicus, had dat ook al goed begrepen en gebruikte de middelen van zijn tijd, weet Magielse. In deze tijd zetten dominicanen juist die nieuwe media in, zoals sociale media en internet. “Het is één van onze missiegebieden: de middelen van deze tijd gebruiken om het evangelie te verkondigen”, voegt hij toe.

Dagelijkse schriftlezing
Waar zijn de dominicanen te vinden? “We gebruiken eigenlijk alle social media. Maar in Rome zijn we vooral bezig met het ontwikkelen van projecten wereldwijd. Tijdens ons jubileum hebben we een lectio divina op internet gepresenteerd: een dagelijkse schriftlezing met commentaar. We nodigen mensen uit om mee te doen.”

Video-challenge
Ook hebben de dominicanen een video-challenge bedacht, in het kader van hun 800-jarig jubileum. “Hoe kan je met middelen van deze tijd (video en foto) in beeld brengen wat wij als dominicanen doen? Daar zijn hele mooie filmpjes van gemaakt. De winnaars hebben een week in het hoofdkwartier van de dominicanen, Santa Sabina, cadeau gekregen.” Magielse voegt toe: “Op deze manier proberen we niet alleen zelf, maar ook de mensen om ons heen te betrekken bij onze manier van verkondigen.”

In Rotterdam is er een communiteit van oudere broeders. “Het is de bedoeling dat de jongere broeders daar, midden in het centrum, een communiteit gaan vormen. Voor gebed, maar waar ook een vertaalslag wordt gemaakt met een sterke presentie in de stad. Ook een digitale presentie”, zegt hij. Magielse vervolgt: “Het is mijn droom dat we dit samen kunnen verwezenlijken. Dat we niet alleen een fysieke gemeenschap in de stad, maar ook op het hele internet proberen te zijn.”

door Theo Zijderveld